"یاتاقان" از جمله قطعاتی است که کاربردهای زیادی به خصوص در خودرو دارد، در واقع اگر بخواهیم به معرفی آن بپردازیم باید بگوییم که وظیفه کاهش اصطکاک بین دو قطعه را بر عهده دارد به این گونه که یاتاقان، درون ساختار دایره ای شکل خود ساچمه هایی دارد که آنها باعث می شوند اصطکاک بین قطعاتی که حرکت چرخشی دارند به طرز قابل توجه ای کم شود، ما در ساختار خودرو یاتاقان های مختلفی داریم که یکی از مهم ترین آنها یاتاقان موتور می باشد که بین شاتون و میلنگ قرار دارد و باعث می شود که این دو قطعه با هم تماس مستقیم نداشته باشند. در خودروها روغن موتورها و یاتاقان ها به صورت موازی از اصطکاک و خوردگی قطعات جلوگیری می کنند اما گاهی اوقات به دلایل مختلف مانند گرم شدن بیش از حد یاتاقان ها آنها از فرم و حالت اولیه خود خارج می شوند و کارایی خود را از دست می دهند که اصطلاحا در این مواقع عبارت "یاتاقان زدن" (Pillow Block Bearing) مطرح می شود و می گویند موتور یاتاقان می زند، ما هم در این مقاله قصد داریم دلایل و علائم مختلف یاتاقان زدن خودرو را مورد بررسی قرار دهیم پس با ما همراه باشید.
دلایل یاتاقان زدن موتور خودرو
- یکی از این دلایل استفاده از روغن موتور نامرغوب است به این گونه که استفاده از آنها باعث می شود که روغن حالت لجنی به خود بگیرد و با پدیدار شدن رسوبات، قطعات دچار جرم گرفتگی بشوند و این جرم گرفتگی هم باعث گرفته شدن مجاری انتقال روغن بشود که در نتیجه آن هم روان کاری در یاتاقان ها انجام نمی شود و یاتاقان ها کارایی خود را از دست می دهند.
- افزایش بیش از اندازه دمای موتور هم می تواند در خرابی یاتاقان ها تاثیر گذار باشد که معمولا این موضوع برای کم آبی موتور اتفاق می افتد.
- فرسودگی و طول عمر بالای یاتاقان ها از موارد مهمی است که می تواند کارکرد یاتاقان را تحت تاثیر خود قرار بدهد.
- خرابی پمپ روغن هم باعث مسدود شدن مجاری روغن در روانکاری یاتاقان ها می شود و خرابی یاتاقان ها را در پی دارد.
- همچنین رانندگی نادرست به گونه ای که دور موتور خودرو به محدوه قرمز برسد موجب می شود یاتاقان ها در شرایط سخت و مخربی قرار بگیرند.
علائم یاتاقان زدن موتور خودروها
- شنیدن صدای تق تق از درون خودرو از شایع ترین علائم خرابی یاتاقان ها هستند که هنگام روبه رو شدن با این موضوع باید فورا به تعمیرگاه مراجعه کنید و آن را به حال خود رها نکنید.
- قفل شدن موتور خودرو از دیگر علائم این اتفاق است به گونه ای که خودرو پس از قفل شدن دیگر استارت نمی خورد و یکی از دلایل اصلی خرابی یاتاقان ها می باشد.
- مشکل در گاز خوردن خودرو یکی دیگر از این علائم است و اگر خودروی خود را به صورت بی جان یافتید که گاز دادن در آن به خوبی انجام نمی شود یکی از دلایل آن مشکل در عملکرد یاتاقان ها می باشد.
- از دیگر موارد می توان به روشن شدن چراغ چک خودرو هم اشاره کرد.
در آخر هم به یاد داشته باشید که بهتر است یاتاقان ها هر 10 سال یک بار یا هر 100 هزار کیلومتر تعویض شوند تا به بخش های دیگر خودروی شما آسیب نزنند.